Energie vacatures in Nederland. Werk in de energiesector! | WTS Energy (2024)

See our jobs

Energie vacatures

Ben je geïnteresseerd in de energiesector en wil je een carrière opbouwen in dit vakgebied?
In dit artikel, zetten wij alles op een rijtje: ontdek welke energiebanen momenteel het meest gevraagd zijn in Nederland en vind jouw perfecte startpunt in onze selectie van energie vacatures.

Alle energie vacatures

Hier is een overzicht van de banen die we op dit moment bieden in de energie industrie.

Operator Mechanic

Login to save this

  • Permanent
  • Netherlands
  • April 2, 2024

WTS Energy is looking for an Operator Mechanic for our client who is one of the largest privately owned exploration and production operating company in the Netherlands. Requirements: Oper...

Login to save this

Engineering manager

Login to save this

  • Contract
  • Netherlands
  • March 29, 2024

ENGINEERING MANAGER Job Summary:Our client is seeking an Engineering Manager with mechanical background to work for a refinery in Rotterdam. Reports to: Maintenance Manager and cooperates ...

Login to save this

Strategic Sourcing Manager

Login to save this

  • Permanent
  • Netherlands
  • March 25, 2024

Strategic Sourcing Manager for Circular Feedstocks The Role As a Strategic Sourcing Manager for Circular Feedstocks Europe, you will be developing and executing elements within the unique...

See our jobs

De belangrijkste energiesectoren in Nederland

Ontdek welke energiesectoren een essentiële rol spelen in de energiemix van Nederland en de carrièremogelijkheden die ze met zich meebrengen.

Duurzame Energie

Energie vacatures in Nederland. Werk in de energiesector! | WTS Energy (1)

Bio-energie

Natuurlijke bronnen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt om energie te produceren, waaronder biomassa. Biomassa bestaat uit organisch materiaal zoals snoeiafval, slib van waterzuiveringsinstallaties, plantaardige oliën of mest. In Nederland, is biomassa een van de belangrijkste bronnen voor hernieuwbare energie.

In 2022, was biomassa verantwoordelijk voor 40 procent van de totale hernieuwbare energieproductie. In dit vakgebied onderzoeken experts innovatieve technologieën om de conversie van biomassa naar biobrandstoffen, biogas, of elektriciteit te verbeteren.

Zonne-energie

In Nederland is het gebruik van zonne-energie in 2022 flink gestegen. 14,8% van alle elektriciteit in het land was afkomstig uit zonne-energie. Ook het aantal huizen met zonnepanelen nam toe van 2 miljoen in 2022 tot 2,6 miljoen in 2023.

Deze groei biedt veel mogelijkheden voor mensen die op zoek zijn naar vacatures in de zonne-energiesector, zoals installateurs van zonnepanelen, technici voor het onderhoud ervan, en specialisten in zonne-energieontwikkeling en beleid.

Windenergie

Windenergie is een andere belangrijke bron van hernieuwbare energie in Nederland. In 2022 was de bijdrage van windenergie aan het totale eindverbruik van hernieuwbare energie ongeveer 28%. Windenergie wordt gegenereerd door windturbines, die de kracht van de wind omzetten in elektriciteit.

Net als bij zonne-energie biedt de groei van windenergie veel carrièremogelijkheden en een hoog aantal vacatures in de energie sector. Dit omvat onder meer technici gespecialiseerd in het onderhoud en de reparatie van windturbines, ingenieurs die werken aan de ontwikkeling van windparken en beleidsmakers die zich bezighouden met de regelgeving en stimulering van windenergieprojecten.

Energie vacatures in Nederland. Werk in de energiesector! | WTS Energy (2)

Kernenergie

Kernenergie is een ander belangrijk onderdeel van de energiemix in Nederland. Hoewel het aandeel ervan kleiner is dan bij zonne- en windenergie, speelt het nog steeds een significante rol. In 2022 was de elektriciteitsproductie uit kernenergie goed voor 3% van de totale productie. Het kabinet heeft ook aangekondigd dat ze twee nieuwe kerncentrales willen bouwen om de rol van kernenergie in Nederland te versterken.

Vacatures in de kernenergiesector omvatten onder andere technici gespecialiseerd in kerncentrale onderhoud, ingenieurs die werken aan nucleaire projecten en beleidsmakers die zich bezighouden met nucleaire regelgeving en veiligheid.

Olie en Gas

Energie vacatures in Nederland. Werk in de energiesector! | WTS Energy (3)

Olie en gas

Olie en gas blijven essentiële pijlers in de energiemix van Nederland, waarbij olie nog steeds 39% en gas 36% bijdraagt aan het totale energieverbruik. Samen vertegenwoordigen ze 75% van ons totale energieverbruik. Hoewel hernieuwbare energie terrein wint, biedt de olie- en gasindustrie nog steeds talloze carrièremogelijkheden. Denk aan functies als ingenieurs, technici voor boorinstallaties, raffinage-experts en milieuspecialisten.

Opkomende kansen in groene energie

De overheid investeert meer in duurzame energie om de overgang naar hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen en het doel te bereiken om Nederland in 2050 klimaatneutraal te maken. De groei van de groene energiesector in Nederland leidt tot een sterke vraag naar gespecialiseerde beroepen. Van technische functies tot onderzoeksrollen en beleidsontwikkeling, de sector biedt een breed scala aan carrièremogelijkheden.

Terwijl Nederland zich inzet om van groene energie werkelijkheid te maken, openen ook nieuwe kansen in de groene arbeidsmarkt. De uitbreiding van zonne- en windparken op land en zee, de innovatie in bio-energie en de ontwikkeling van geothermie zorgen voor een toename van vacatures in de energiesector.

Naast de groei in zonne- en windenergie, is de focus op efficiënte energieopslag en de rol van waterstof als duurzame energiebron ook van groot belang. Deze trend biedt nieuwe mogelijkheden voor ingenieurs, ICT-specialisten en beleidsmakers die zich richten op het ontwikkelen en optimaliseren van groene energiebronnen.

Naarmate technologieën zich ontwikkelen en nieuwe toepassingen ontstaan, groeit de behoefte aan experts die innovatieve oplossingen kunnen bedenken en toepassen. Deze oplossingen moeten niet alleen efficiënt zijn, maar ook betaalbaar en milieuvriendelijk.

In de energie sector zijn de mogelijkheden voor carrièregroei en professionele ontwikkeling in groene energie ongekend. Benieuwd naar wat de meest gevraagde banen zijn in Nederland?

De meest gevraagde functies in Nederland

De toename van investeringen in hernieuwbare energie opent de weg naar meer vacatures in de energie sector. Hieronder sommen we de meest voorkomende banen in de energiesector in Nederland op en de taken en rollen binnen de industrie.

Energie vacatures in Nederland. Werk in de energiesector! | WTS Energy (4)

Projectmanager

Een projectmanager houdt zich vooral bezig met het plannen, organiseren, coördineren en beheren van projecten binnen een organisatie. De taak van een projectmanager is om ervoor te zorgen dat projecten succesvol worden voltooid binnen de vastgestelde doelen en beperkingen, zoals tijd, budget en middelen.

Projectmanagers in de energie sector hebben de capaciteit om potentiële risico’s vroegtijdig te identificeren, zoals schommelende energieprijzen, veranderingen in wetgeving of technologische storingen.

Technici

Technici voeren installatie-, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit aan energie-installaties en apparatuur. In Nederland, waar duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie een steeds grotere rol spelen, zijn technici ook betrokken bij het installeren en onderhouden van hernieuwbare energie-installaties, zoals zonnepanelen en windturbines. Ze zorgen ervoor dat deze systemen optimaal presteren en bijdragen aan de overgang naar een duurzame energievoorziening.

Ingenieurs

Ingenieurs spelen een essentiële rol in de energiesector door het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van diverse energie gerelateerde systemen en infrastructuur. In Nederland zijn ingenieurs werkzaam in verschillende deelgebieden van de energiesector, zoals elektriciteitsopwekking, netwerkinfrastructuur, energieopslag en duurzame energietechnologieën.

Energie vacatures in Nederland. Werk in de energiesector! | WTS Energy (5)

ICT-specialisten

ICT-specialisten in de energiesector spelen een belangrijke rol bij het implementeren, onderhouden en optimaliseren van informatietechnologiesystemen die worden gebruikt in verschillende aspecten van de energiesector.

In Nederland zijn ICT-specialisten betrokken bij verschillende activiteiten binnen de energiesector, waaronder smart grid-technologieën, energiebeheersystemen en gegevensanalyse voor energie-efficiëntie.

Beleidsadviseurs

Ingenieurs spelen een essentiële rol in de energiesector door het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van diverse energie gerelateerde systemen en infrastructuur. In Nederland zijn ingenieurs werkzaam in verschillende deelgebieden van de energiesector, zoals elektriciteitsopwekking, netwerkinfrastructuur, energieopslag en duurzame energietechnologieën.

Wetenschappelijke onderzoek functies

In Nederland wordt veel nadruk gelegd op onderzoek en ontwikkeling op het gebied van duurzame energie, vanwege het streven naar een klimaat neutrale toekomst. Onderzoekers werken samen met universiteiten, onderzoeksinstellingen, bedrijven en overheden om innovatieve oplossingen te bedenken voor uitdagingen op het gebied van energie, zoals het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het verminderen van de CO2-uitstoot.

Andere functies in de energie sector

Naast de eerder genoemde functies zijn er nog vele andere vacatures in de energie sector die een belangrijke rol spelen. Denk aan functies zoals energieanalisten, energieadviseurs, duurzaamheidsmanagers en milieudeskundigen. Deze banen dragen bij aan het bevorderen van efficiënt energiegebruik en het aanpakken van de energiebehoeften van de samenleving.

De toekomst van energie in Nederland

De toekomst van energie in Nederland ziet er veelbelovend uit, met een groeiende focus op duurzaamheid en groene energiebronnen. Door te investeren in bronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterstof, streeft Nederland naar een klimaat neutrale samenleving tegen 2050. Het kabinet zet zich maximaal in om zoveel mogelijk binnenlandse productie, import en benodigde infrastructuur voor hernieuwbare energie op te bouwen. Voor de werknemer betekent dit een groeiende vraag naar gespecialiseerde vaardigheden en een toename van vacatures in de energie sector, wat nieuwe kansen biedt voor werkgelegenheid, professionele ontwikkeling en bijdrage aan een duurzame toekomst.

Veelgestelde vragen over energie vacatures

Er zijn veel verschillende functies in de energiesector. Om te beginnen, word bekend met de industrie, de verschillende segmenten, en de specifieke functies die je interesseren. Behaal een relevant diploma in engineering, milieuwetenschappen, duurzaamheid of een vergelijkbaar vakgebied. Zoek naar stages of traineeships bij energiebedrijven. Deze praktijkervaring kan leiden tot mogelijke voltijdse kansen na het afstuderen.

Solliciteer voor instapfuncties in de energiesector zoals junior ingenieur. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de industrie en volg aanvullende certificeringen of trainingsprogramma’s om je vaardigheden te verbeteren.

De meest gevraagde functies in de energiesector zijn onder andere projectmanagement, ingenieurs, beleidsadviseurs, onderzoeksrollen en technici.

Een carrière in de energiesector biedt diverse mogelijkheden, van het ontwerpen en bouwen van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines tot het onderhouden en verbeteren van bestaande energie-infrastructuur. Je kunt betrokken zijn bij het onderzoek naar nieuwe energietechnologieën, het ontwikkelen van beleid voor energie-efficiëntie of het managen van energieprojecten. Bovendien speelt de energietransitie een steeds grotere rol, wat kansen biedt voor professionals die zich willen inzetten voor een duurzame toekomst.

Energie vacatures in Nederland. Werk in de energiesector! | WTS Energy (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6090

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.